Podkast: – For mye snakk, og for lite bilder i psykisk helse

Snakker vi for mye om psykisk helse, og gjør for lite? Det mener i allefall den erfarne legen Torkil Færø som nå lanserer kamerakuren – 10 bilder om dagen mot angst og depresjon.

Lege Torkil Færø har hatt over 50.000 konsultasjoner med pasienter over hele landet, og sier han tror vi kan få bedre psykisk helse av å gjøre mer, og snakke mindre. På verdensdagen for psykisk helse, så sier han at vi trenger mer handling, og mindre snakk for å få til bedre psykisk helse.

Hør podkasten under, eller last den ned på Spotify eller Itunes.

– Selv om mantraen i vår tid er snakk om det, og få det ut, så er det ikke mitt inntrykk at de som snakker om det som er friskest. De som er friskest er de som har en aktivitet som opptar dem så mye at de har ikke en gang tid til å føle på angst og depresjon, og langt mindre å snakke om det. Jeg tror det vil lønne seg å være mer handlingsorientert i psykisk helse, sier Færø.

Torkild Færø

Takle øyeblikkene – takle livet

https://open.spotify.com/episode/2qOniWhArXNdEnIfI23z3G
Hør podkasten her, eller last den ned til mobilen!

Han har akkurat gitt boken «Kamerakuren – Slik du takler øyeblikket, takler du alt». For å mestre livet og bygge motstandskraft forskriver han i boken inntil 10 bilder om dagen. Ved behov da.

– Boka inneholder en introduksjon om hvorfor jeg mener fotografi er helsebringende som terapeutisk metode. Det å fotografere tilfredsstiller nervesystemet vårt. Nervesystemet vårt er drevet av hormoner, som dopamin, serotinin og oksytocin. Dette er de gode hormonene, de som gjør at vi føler oss vel. Og de slår inn når vi fotograferer.

Han mener fotograferingen bidrar til alle tre:

  • Når du tenker du har lyst å gå å ta et bilde, så er det dopamin som driver oss
  • Når du føler du har fått til et godt bilde, så før du mer serotinin som belønningn i hjernen
  • Når du deler bildet, så vil du kjenne at du få mer av bindingshormonet oksytocin.

Bedre enn piller

Gjennom et langt legeliv, så har han sett behovet for verktøy som hjelper folk til å være mer oppmerksomme i livet sitt. I podkasten kan du høre mer om hvorfor han har mer tro på 10 bilder om dagen, enn piller mot angst og depresjon.

– Jeg har opplevd at fotografer har hatt ganske alvorlige problemer i bunnen, men har hatt dette middelet som gjør at de klarer å trekke seg ut av depresjonen og angsten, og til øyeblikket, forteller Færø i podkasten.

Mer informasjon

Legg inn en kommentar